Sök:
 
 
 

Nyheter

 
Svensktillverkade bälten i ovanläder i många modeller att välja på.
 
Ett utökat sortiment av våra populära stripebälten
 

Klädkod


Svenska klädkoder

Dessa klädkoder fungerar som en vägledning när det gäller mannens klädval. Klädkoden anger ofta mannens aftonklädsel. Till varje nivå finns en kvinnlig motsvarighet.

Högtidsdräkt (Frack)

Om det står högtidsdräkt på en inbjudan väntas man bära frack. Kvinnor skall bära en afton eller balklänning. I Sverige har man ingen egentlig högtidsdräkt för bruk under dagtid men på det internationella planet brukar man skriva jackett. Man kan även bära hembygdsdräkter i en festvariant, om det däremot står frack på inbjudan ska man inte använda en hembygdsdräkt. Militär personal kan använda en sällskapsuniform.

Kostym (Utklädnad)

Om det står kostym på en festinbjudan innebär det att det är maskerad. Benämningen kan röra till det ibland då det är lätt att tro att man förväntas bära en kostym dvs. en klädsel med kavaj och matchande byxor. Därför skriver man ofta "mörk kostym" i en inbjudan idag för att förvirring inte skall uppstå. Med mörk kostym avser man antingen en mörkblå, mörkgrå eller svart kostym.

Smoking

Om det står smoking på en festinbjudan förväntas man bära just en smoking. Kvinnor förväntas bära en smokingklänning, den består av en klänning alternativt kjol och en överdel som exempelvis en jacka. Klänningen/kjolen kan i princip vara i vilken längd som helst. Idag accepteras även långbyxor om de är skurna som "aftonbyxor" (långa, vida, svepande - lätt att missta för en kjol) och är sydda i ett material som en kjol.

Mörk kostym

Vid klädkoden mörk kostym påbjuds för män traditionellt mörkgrå eller mörkblå kostym, vit skjorta och slips eller fluga. På senare tid har man även börjat använda svart kostym vilket traditionellt sett varit reserverat för begravningar. Kvinnor bär knälång klänning eller kjol. Kvinnan klädsel skall inte ha bara axlar och kjollängden skall inte vara golvlång.

Kavaj

Kavaj är i dagsläget den minst strikta klädkoden, den innebär oftast en hel kostym för mannen. Kavaj och byxa skall matcha. Kostymen kan vara både ljus och mörk, det beror på sammanhanget och årstiden. Skjortan bör vara ljus, det är även tillåtet att använda fluga istället för slips. Kvinnor har stor valmöjlighet och kan bära klänning, kjol, dräkt eller byxdress men kläderna skall vara elegantare än vardagsklädsel.

Andra termer

Förutom ovanstående klädkoder finns idag några stycken som används frekvent men som inte är allmänt vedertagna, deras betydelse kan variera och är ofta subjektiva.

Udda kavaj: Innebär att man kan ha en kavaj som inte matcharna byxorna i vare sig material eller färg

Affärskostym: Är inte en etablerad klädkod men ligger i spannet mellan mörk kostym och kavaj.

Vårdad klädsel: Är ett uttryck som oftast används av krogar och restauranger. Tidigare innebar det hela och rena kläder som inte fick vara jeans, tränings/arbetskläder, skor av jogging eller sneakermodell. Idag är begreppet ganska förlegat och många krogar accepterar lite mer avslappnad klädsel såsom jeans och skor av sneakermodell. Man bör dock använda kortbyxor.

Klädkod på arbetet: Skiljer sig mycket åt beroende på var man arbetar. Sedan 80-talet har dock inställningen till hur man klär sig på arbetet liberaliserats avsevärt. Tidigare var det ofta inte acceptabelt med exempelvis jeans medan det idag är gångbart på de flesta arbetsplatser. Inom vissa branscher lever dock kostymen kvar, men då kan man ofta blanda fritt när det gäller utförande och färger.

Bland varumärken i butiken finner ni Derby of Sweden, JFB Collection, MARCO BOSSI, TOPECO, KIWI, Pinosos, Portia, WALKING, ORIGO, Hälge, HAGA EYEWEAR, Slipskungen, Springyard, No Problem, Brunngård, Zippo, Susino, Police, Dacapo silver, Quadra, New yorker, Bulldog, Russel, Tieztays, The bluebeard revenge och babyliss
Bland varor som syns i butiken finner ni bl. a slipsar, flugor. hängslen, skor, bälten, herrstrumpor, herrboxer, bröstnäsdukar, plånböcker, manschettknappar, slipsnålar snytnäsdukar, skjortor, pikétröjor, skovård, slipshängare, skoblock, paraplyer, linne, undertröja, långkalsonger, ärmhållare, slipsförvaring, handskar, halsdukar, sedelklämmor, herrur, slips, fluga, necessär, boloties, plastronger, snusnäsdukar, parfym, rakartiklar, grooming, resegarderober, kostymer m.m

Klädkod Villkor och info Nyhetsbrev Slipsknutar Trygg E-handel
Bröllopstips Om Slipskungen Livebilder Knyta fluga FACEBOOK
Begravningsetikett Kontaktuppgifter Alfabetiskt index Vika bröstnäsduk foretagsslipsar.se
Slipsens historia Matchning Varumärken Kontaktformulär Lagershop
08-51510680 09.30-17.30 vardagar                 kundservice@slipskungen.se